2016. szeptember 10., szombat

Aszalókemence és hagyományos búbos - kemenceépítő alap -, és mesterképző kurzus



 Tanyasi nyár, kemenceépítő tábor

A tavalyi sikeres kemenceépítő tábor után idén is hangos kalapálás, fúrás-faragás zaja verte fel a Kemencés tanya fehérre meszelt falainak hűvös csendjét az idei nyáron. A Pont Mi K. E. által szervezett, Békési István szakmai vezetésével lezajlott tanfolyam egyben  a Békés Megyei Népművészeti tábor alap-, és mesterkurzusa is volt kályhás szakmában. Két kemence épült fel: egy szobai búbos - amely az új funkciót kapott istálló téli használatát teszi majd lehetővé, ill. egy hagyományos, fatüzelésű közösségi gyümölcs-aszaló-kemence, melyből már alig van - ha van elvétve - kis hazánkban.
A helyiek mellett az ország távolabbi pontjairól is érkeztek résztvevők, akik a kemenceépítés fogásait kívánták elsajátítani: Zalából, Komáromból, Budapestről, Jánoshalmáról, Zagyvarékasról, Debrecenből, Zerindről. A vidékiek a Kemencés tanya udvarán és a tisztaszobába kvártélyozták be magukat, de jutott a vadlesre is két bátor hölgy jelentkező, akiket nem zavart a magaslati levegő – meg a sok szúnyog.
A csabai kolbásszal nem tudtak betelni, a kemencében sült kelt tészták következményeképpen többen nem tudták becsatolni nadrágszíjaikat a hét végeztével…

A tábori estéket kulturális programok tették színessé, mint pl. „Kemence mesék” címmel a Sorsfonó társulat play-back színházi előadása, vagy a kötetlen esti beszélgetések a tábortűz körül a békéscsabai tanyák kialakulásának történetéről, fejlődésükről, múltjukról, jelenükről, lehetséges jövőjükről. A táborozók esti naplementében, lovas kocsin bejártak egy közeli – még élő – tanyás dűlőt, meglátogattak egy állattartó tanyai gazdaságot, és nem maradhatott el a kemencés ételek sütése-főzése sem, amiben a kemenceépítők hozzátartozói is aktívan részt vettek.

Nincsenek megjegyzések: