2015. augusztus 2., vasárnap

Mindennapi kenyerünket - civil fórum

„Mindenki civilben volt…” a nap végére szervezett civil fórumon, ahol a helyi Szlovák Horenka Hagyományőrző Egyesület, a Kétsoprony Iskolájáért Alapítvány, a kondorosi Iciri-Piciri Alapítvány képviselőin túl a Békéscsabai Keresztyén Ifjúsági Egyesület, (YMCA) ill. Y’s Men Klub képviselői is jelen voltak.
A fórum célja a projekt eddigi tapasztalatainak ismertetése, átadása volt. A beszélgetés során szó esett a civilség szerepéről, funkciójáról. A mi esetünkben arról a látszólag nem nagy dologról, hogy már meglévő, lábunk előtt heverő adottságok felkutatását vállaltuk fel, azonban helyi értékeket helyi szemmel olykor nehéz észrevenni, s a magunk hasznára fordítani. A NCTA által támogatott „Mindennapi kenyerünket…” c. projektben éppen ez történik: már-már feledésbe merülő tudások és aktuális igények, szükségek összhangba hozatala, amely során mi magunk is közelebb kerülünk egymáshoz: helyiek és nem ide-valósiak, idősek-fiatalok, falusiak-városiak.
A projekt során még két civil fórumot szándékozunk összehívni, amelyek célja „aprópénzre váltani” az itt felvázolt általános célokat: saját szerepeink definiálása társadalmi és környezeti szituációnkban, hogy egyre hatékonyabban tudjuk képviselni a civilség lényegét.


Nincsenek megjegyzések: