Sütőtök - az ősz narancssárga kincse
Nem is tudja, mi a jó, aki lenézi, szegényes eledelnek tekinti! Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb őszi-téli csemegék egyike, ráadásul minden ízében egészséges táplálék kicsiknek, nagyoknak egyaránt. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, hogy mit tud az egyik legszebb színű őszi zöldségünk.
A tök (Cucurbita) a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége.
A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok és portugálok vitték be a XVI. században.
• Sülttök-csemege:
A dércsípte töktermést két- vagy négyfelé vágjuk, belét, magját kiszedjük, pár órán át szikkasztjuk. Tüzes kemencébe vagy tepsibe és forró sütőbe helyezzük. Időnként a sütő (kemence) ajtaját kinyitjuk, hogy a gőzt eltávolítsuk. Gázsütőből általában 1-3 órai sütés után szedjük ki, majd hideg helyen tartjuk.
• Töltött sütőtök:
Hozzávalók: 1 sütőtök (kb. 90-100 dkg, hosszúkás, magyar típus), 1 csapott teáskanál só, 1/2 teáskanál pirospaprika, 3 evőkanál metélőhagyma, 3 evőkanál tejszín (vagy tejföl), 1 szelet teljes kiőrlésű szikkadt kenyér, 5 dkg házi/bio vaj, 3 dkg reszelt sajt (parmezán vagy más kemény sajt, legjobb, ha füstölt).Elkészítés: Megmossuk a tököt, félbe vágjuk és eltávolítjuk a magos részét. A belsejét kissé megsózzuk, majd tepsibe helyezzük. A tepsibe annyi vizet helyezünk, hogy félig ellepje a sütőtököt, majd lefóliázva közepes lángon mintegy 40 percig (teljesen puhára) sütjük. Ezután kivesszük a tepsiből, s annyira kikaparjuk a belsejét, hogy a héjon maradjon még a sütőtökből.A kivájt sütőtököt összekeverjük a pirospaprikával, hagymával és tejszínnel. Hozzáadunk egy kevés sót, majd visszahelyezzük a felezett sütőtökbe. A durvára reszelt kenyeret összedolgozzuk a vajjal és sajttal, majd a megtöltött sütőtökre szórjuk. Ezután még negyed órára visszahelyezzük a sütőbe, míg szép sárgára nem sül.Tálalásnál metélőhagymával, paradicsom karikával díszíthetjük.
• Tökös kenyér:
Hozzávalók: 2 kg teljes kiőrlésű liszt/tönkölyliszt, 3 dkg élesztő, só, 40 dkg sütőtök, 1 kiskanál ecet.Elkészítés: A tököt ecetes vízben megfőzzük és áttörjük. A püréből és a többi hozzávalókból készült tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről le nem válik. Ha megkelt, átgyúrjuk és kiskosárba tesszük, még egyszer kelni hagyjuk, majd a tetejét 3 helyen megszurkáljuk és tojással megkenjük. Kizsírozott tepsibe tesszük. Mint egy kalács, annyi idő alatt megsül. Ha megsült, vizes tollal megkenjük, és kenyérruhába tesszük, így a héja megpuhul. 2 kg kenyér lesz belőle.
• Pogácsa sütőtökkel:
Hozzávalók: 1 kg teljes kiőrlésű liszt/tönkölyliszt, 3 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 20 dkg házi/bio vaj, 30-40 dkg sütőtök, só.Elkészítés: A sütőtököt megfőzzük, áttörjük és a többi hozzávalóval meggyúrjuk. Picit megkelesztjük, majd újra átgyúrjuk, kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Vajjal kikent tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a tojás sárgájával és kisütjük.
• Sütőtöklekvár:
Elkészítés: 1 kg sütőtököt megmosunk, kimagozunk és cikkekre vágjuk, majd forró sütőben megsütjük(de nem pirítjuk meg). Ha kihűlt, meghámozzuk és a húsát fele-fele arányban borízű almából készült kompóttal összekeverjük, majd jól összeturmixoljuk. A tűzre visszatéve kevergetve felforraljuk, mézzel édesítjük és azon forrón üvegekbe töltjük. Lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
• Őszi muffin:
Hozzávalók 12 muffinhoz: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20dkg sütőtök, 2 nagyobb alma, 10 dkg házi/bio vaj, 5 dkg szeletelt mandula, 5-6 ek. méz/juharszirup, 2 házi tojás, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ek. mézeskalács keverék, pici sóA sütőt előmelegítjük 175 fokra. A muffinformákat kibéleljük papírkapszlival. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a pici sóval, és a mézeskalács fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a mézzel, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a reszelt almát, és az előzőleg megsütött, majd pürésített tököt. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes egyveleget, majd a formákba kanalazzuk. A muffinokat meghintjük szeletelt mandulával, és sütőben 15-20 percig megsütjük.
• Sütőtökös-csokis muffin:
Hozzávalók 12 muffinhoz: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5-6 ek. méz/juharszirup, 5 dkg házi/bio vaj, 2 házi tojás, 20 dkg sült tök(péppé zúzva), 10 dkg 70-86%-os étcsoki, 2 tk. szódabikarbóna, 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, pici sóA sütőt előmelegítjük 175 fokra, a muffinformákat kibéleljük a papírkapszlival. A lisztet, a mézeskalácsfűszert, a szódabikarbónát és a pici sót összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban csomómentesre keverjük a tojásokat a mézzel, az olvasztott vajjal, hozzáadjuk a lisztes egyveleget, a pürésített sült tököt, és az apró kockákra tört étcsokit. A tésztát lazán összedolgozzuk, majd a formákba kanalazzuk, és sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tippek, tanácsok:
Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma több-kevesebb részben elcukrosodott. Jól tárolható, az enyhébb fagyot is tűri, fagymentes, hűvös helyen pedig akár tavaszig eltartható.A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.Kiskerttulajdonosok egy-két fészek sütőtök ültetésével az egész család számára megtermelhetik a szükséges mennyiséget. Erre a célra jól használható például a komposzthalom: az érett komposztba ültetett tök szépen fog fejlődni, leveleinek árnyékában pedig a komposzt érése is megfelelőbb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése