2020. október 24., szombat

Induljunk a kályhától

„Induljunk a kályhától!” címet viselő programsorozatunk első lépéseként ma Derecskei Magdolna Túri fazekas műhelyét látogatta meg fazekas csoportunk. Magdi a Badár emlékházban él és alkot, mintegy élő múzeummá alakítva mindennapjait. Maga a lakóház minden szögletében a mesterasszony keze nyomát viseli, a kertben megbúvó mázas madáritatótól a sokféle formájú cserép virágtartókon,  saját építésű gyógynövényes ágyáson és a kerekes kút mohos tégláin át a frissen sült birsalmás süteményig. 

A Badár-dinasztia Mezőtúron több nemzedéken keresztül látta el a város lakosságát fazekas termékekkel, majd ahogy a polgárosodó háztartásban a cserépfazék szerepét egyre inkább a zománcozott edény váltotta fel, a fazekasság is kezdett a díszesebb, művészi formák felé fordulni. Ezt láttuk a Badárok törökös mintázatú kancsóin, tálain, korsóin.  Gazdag örökséget hagytak hátra, s nem is lehetne méltóbb folytatása életművüknek, mint hogy egy mai fazekasnő tölti meg élettel az ősi falakat. Régi a barátság, Magdi hosszú évek óta minden nyáron eltölt néhány napot a Kemencés Tanyán, türelemmel és szakértelemmel tanítgatva a mesterség fogásaira bennünket, akik a szakma szerelmesei vagyunk, ám újra és újra azt éljük meg: van még hova fejlődni… 

Az Emlékház után várt még bennünket a Fazekas Múzeum, ahol állandó kiállítást és a Badár fazekas pályázat aktuális tárlatát nézhettük végig egyik ámulatból a másikba esve. A Túri Fazekas Múzeum Magyarország legnagyobb, kifejezetten népi cserépedényeket gyűjtő, múzeumi státuszú közgyűjteménye. A kiállított 8 ezernél valamivel több kerámiából álló anyag európai szinten is a legnagyobbak közé tartozik. A kiállított és raktározott régi és kortárs cserépedények, dokumentumok olyan kulturális értéket képviselnek, ami csak a legnagyobb hazai néprajzi gyűjteményekhez hasonlítható. 

A mai nap gazdag élménygyűjteményének méltó zárásaként a „Pocak” vendéglőben derekasan megraktuk üres bendőinket, majd utunkat hazafelé vettük azzal jó érzéssel, hogy ismét sikerült új erőt és lendületet merítenünk a régiek művészetéből.



Nincsenek megjegyzések: