2023. december 31., vasárnap

A kultura.hu tud rólunk

Kultúrpajta és Tündérkert program-sorozatunk, mely sok látogatót ide vonzott a helyieken túl.

A Kemencés Tanya élő példája az értékmegőrzésnek - ahol a puszta jelenlét segít megérteni és megszeretni a múltat, és az értékek megőrzésének és átadásának a fontosságát. Erre a csoda helyre hívjuk a fiatalokat és a régebb óta fiatalokat hetedhét határból, hogy a mesékből jól ismert három próbát teljesítsék. 

Miután kiállták a próbákat, olyan kincsek birtokába kerülnek, amelyeket csak a nagy „öregek” ismertek korábban: az őshonos fák ismerete, a bodza csodálatos világa és a gyógyító füvek egészséget megőrző és visszaadó, az ifjúságot megőrző értéke. Ehhez természetesen olyan képességekhez és készségekhez juttatjuk őket, amik segítségével megértik a szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack szavát, értőn fogják hallgatni a virágénekeket, ügyesen meg tudják fogni a lekvárfőző kanalat és kavargatják vele a jóféle gyümölcsből készült finomságot, és meg tudják különböztetni a szemet az ocsútól, azaz az erdőn-mezőn járva ki tudják választani a fűben-fában rejlő orvosságot. Az egyik próbától a másikhoz csak akkor juthatnak, ha teljesítik a rájuk rótt feladatot, és elkészítik a saját rajzaikat, fotóikat, és életben tartják a hazavitt kicsi növényeiket.

 A program a nemzedékek között átadandó tudást, értékeket és hagyományokat szolgálja sokféle megközelítéssel. Célunk a hagyományok megismertetése a maguk valójában, és új köntösben, új feldolgozásban. Különleges embereket, előadókat fogunk hívni ahhoz, hogy ezzel a megközelítéssel az avíttnak hitt dolgokról lefújva a port, a ma embereinek az otthonába csempésszük.



Nincsenek megjegyzések: